huhuhu.. asyik citer ikan je.. takde modal la tuuu... nak buat camner, dah ikan je yang banyak dalam peti ais rumahku yang comel ini hehhe...
petang sabtu yang damai, cuaca pun sepoi2 bahasa je, kami berangkat ke umah yg paling selesa kalau nak kumpul ramai2.. rumah sapelagi.. umah Nan ngan cikgu Asna laaa... janji nya kol 3 petang, tapi terlajak, kol 430 baru sampai ehhehe.. ni lah yg belum dapat ubah lagi: janji Melayu!
so projek dimulakan dengan sesi membelah ikan2 yang ada, untuk dibuangkan harta karun diperutnya.. kulit ikan pun kena buang jugak, sbb memang takleh kisar kulitnya tu.. mari kita belajar cara2 membuatnya:
ikan dibelah dibuang isi perut
sisir supaya tercerai isi dengan kulitnya, ambil isinya sahaja
kemudian baru basuh dan isi nya di blender pakai blender kering
tambahkan garam secukup rasa
masukkan sama banyak tepung ubi dan tepung kanji (kalau nak yakin, bubuh selang seli)
gaul sehingga agak2 boleh digentel dan tak tercerai
kemudian gelek2lah utk membentuk kerepok getei tuh
kemudian bolehla digoreng atau direbus
pastu ngap ajelah, jgn lupa sos nya buat peneman..
kalau nak belajar cara buat sos, boleh pegi kat sini
nak tengok gambar2 keropok yang lazat itu, boleh layan jugak kat sini
ok, sekian entri ikan.. hehheh
malam tadi abang pegi mancing lagi.. bangun pagi tadi tengok dalam sinki ada 2 ekor snapper merah dan 2 ekor selayang.. tanya abang, nak masak apa ikan tu?? buat ikan kering je.. hehhehe.. nampak gaya nya ada org tu dah kemaruk ikan kering huhuhu...
Monday, January 25, 2010
ikan punya cerita.. lagi??
Labels:
Food,
Kehidupan Auckland
Subscribe to:
Comment Feed (RSS)
|